Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polska-zupa-cebulowa-przypkowska

Polska zupa cebulowa przypkowska

Prawdziwie staropolski przepis autorstwa pani Stefanii Przypkowskiej, pochodzący z książki "Łyżka za cholewą, a widelec na stole". Idealna zupa na obiad w mroźną niedzielę.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 dużych słodkich cebul
50g masła
6 kromek żytniego razowego chleba
2 goździki
6 szklanek (półtora litra) dobrego domowego rosołu wołowego
gałka muszkatołowa
mielony imbir

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplastry.
Na dużej patelni roztapiamy połowę masła, a kiedy będzie gorące, wrzucamy cebulę i smażymy ją na złoto, co i rusz mieszając. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka.
Na patelni - nie trzeba jej myć - roztapiamy pozostałe masło i przysmażamy na rumiano kromki razowego chleba. Przekładamy do garnka z cebulą i dodajemy goździki.
Dolewamy rosół, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka, a chleb się rozgotuje.
Zupę przecieramy przez gęste sito, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Doprawiamy gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Zupa powinna mieć słodkawy i korzenny smak - że się tak wyrażę, staropolski.
Podajemy z grzankami lub słonymi kruchymi ciasteczkami posypanymi kminkiem lub czarnuszką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024