Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poledwiczki-ze-swiezym-ananasem

Polędwiczki ze świeżym ananasem

Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
świeży dojrzały ananas
700 g polędwiczek wieprzowych
oliwa z oliwek
czubata łyżka masła
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki rumu
sok z połowy limetki
szklanka (250 ml) wywaru z kurczaka
ostra suszona papryka

Opis przyrządzania:
Z ananasa odcinamy podstawę i koronę liści. Stawiamy owoc pionowo na desce i ścinamy ostrym nożem skórkę, jadąc nożem z góry na dół. Z obranego ananasa wycinamy jeszcze tzw. oczka, czyli brązowe wgłębienia - pozostałości po skórce. Kroimy ananas pionowo na 4 części, po czym wycinamy z każdej ćwiartki zdrewniały rdzeń, zaś resztę kroimy w kostkę.
Z polędwiczek odcinamy resztki tłuszczu, ścięgien i błon. Płuczemy, osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i masło. Osmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano.
W międzyczasie obieramy cebule i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Rumiane mięso wyjmujemy z rondla. Na pozostały tłuszcz wrzucamy siekaną cebulkę i smażymy przez 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Cebulę wyjmujemy z rondla, a na jej miejsce wrzucamy kostki ananasa. Smażymy na sporym ogniu, aż ananas zacznie się karmelizować, czyli przyrumieniać. Do rondla wkładamy z powrotem mięso i cebulę. podgrzewamy przez chwilę, po czym wlewamy rum. Kiedy się zagrzeje, podpalamy zapałką - nie pochylamy się nad garnkiem, bo nam opali rzęsy! Kiedy ogień zgaśnie, dodajemy czosnek i sok z limetki. Wlewamy także wywar z kurczaka i dodajemy szczyptę ostrej papryki. Rondel przykrywamy i dusimy mięso z ananasem przez mniej więcej pół godziny.
W połowie duszenia polędwiczki przewracamy. Uduszone mięso wyjmujemy z garnka i trzymamy w cieple. Zwiększamy ogień i gotujemy sos z ananasem, aż nieco się zredukuje.
"Odpoczęte" mięso kroimy w plastry, mieszamy z ananasem i sosem i przekładamy na ogrzany półmisek. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024