Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-cukinii-z-feta-i-pomidorami

Placuszki z cukinii z fetą i pomidorami

Optymistycznie zielone placuszki z dodatkiem plastrów dojrzałych pomidorów i kremem z sera feta. Danie podnoszące na duchu i pozwalające zużyć kolejne cukinie, które przez noc wyrosły nam na warzywnej grządce...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 średnie zielone cukinie
zielona papryczka chilli
cebulka dymka
2 jajka
125 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka nasion kminu rzymskiego
100 g sera feta
150 g gęstego naturalnego jogurtu
sok z 1/2 cytryny
4 średniej wielkości dojrzałe pomidory
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Przekładamy na sito i odciskamy nadmiar wody. Papryczkę chilli pozbawiamy ogonka i nasionek, drobno siekamy i dodajemy do cukinii. Dymkę myjemy i drobno siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmieszane widelcem jajka i mieszamy. Dodajemy przesianę mąkę i proszek do pieczenia, kmin rzymski i trochę soli z pieprzem do smaku. Bardzo dokładnie mieszamy. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem na możliwie gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Pomidory myjemy i kroimy w zgrabne plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Łyżką kładziemy porcje cukiniowego ciasta i smażymy na złoty kolor, po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Na każdy placuszek kładziemy plasterek pomidora i łyżeczkę sosu serowego. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024