Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placek-Cappuccino

Placek Cappuccino

Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania formy
200 g cukru
3 torebki cukru waniliowego
3 jajka
szklanka (250 ml) mocnej czarnej kawy
100 g mielonych orzechów laskowych
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml kremowej śmietanki
gorzkie kakao i czekolada do ozdobienia

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i jedną torebką cukru waniliowego na bardzo puszystą, gładką masę. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy maślanej, cały czas ucierając. Wlewamy 1/2 szklanki kawy - też po trochu i nadal ucierając - potem dodajemy orzechy laskowe, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie, mieszamy z ciastem. Przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i od razu nakłuwamy gęsto drewnianym patyczkiem i polewamy resztą kawy. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania pozostałe 2 torebki cukru waniliowego. Zimne ciasto przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Posypujemy kakao lub/i wiórkami zestruganymi z tabliczki czekolady.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024