Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-mielonego-miesa

Pizza z mielonego mięsa

Zabawna wersja pizzy - dla tych, którzy starają się jeść mniej węglowodanów albo dla tych, którzy próbują namówić dzieci do jedzenia mięsa. Wprawdzie dzieci nabrać się nie dadzą, to pewne, ale spróbować zawsze można, zwłaszcza, że danie smaczne.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk czerwonej papryki
strąk zielonej papryki
100 g pieczarek
20 czarnych oliwek bez pestek
cebula
ząbek czosnku
500 g (1/2 kg) chudej mielonej wołowiny
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
6 łyżek dobrego sosu pomidorowego (lub ostatecznie pasty pomidorowej)
kulka mozzarelli

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie paski. Pieczarki obieramy i pozbawiamy nóżek, kroimy w cienkie plasterki. Oliwki także kroimy w plasterki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do mielonego mięsa, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i starannie mieszamy. Ugniatamy mięso w okrągłej płaskiej formie do pieczenia o średnicy do 30 cm. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym (lub pastą), po czym rozkładamy paski papryki, pieczarki i oliwki. Mozzarellę kroimy w kawałeczki i rozkładamy na wierzchu, po czym przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy pizzę do nagrzanego piekarnika, stawiając formę na blasze - na wypadek, gdyby wytapiający się tłuszcz zaczął się wylewać (w razie czego tłuszcz wycieramy, a jego nadmiar wylewamy z formy). Pieczemy pół godziny, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy na gorąco, z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024