Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pizza-z-karczochami

Pizza z karczochami

Kolejna pizza z działu moich ulubionych. Bez pomidorów, dość wytrawna i z moimi ukochanymi karczochami. Dla ułatwienie życia karczochy są z puszki lub słoika - osobiście wolę te konserwowane w solance, niż w oleju, ale co kto woli...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: jedna spora pizza

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Ciasto na pizzę (ze świeżymi drożdżami) (cała porcja)
8 plasterków prawdziwie włoskiej szynki parmeńskiej (w wersji luksusowej - szynki San Daniele)
2 duże karczochy z puszki lub słoika
2 kulki mozzarella di buffala
garść polenty do rozwałkowania ciasta
świeży tymianek
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy ciasto na pizzę, zgodnie z przepisem.
Tuż przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 240 stopni, czyli w praktyce, ile się da.
Szynkę parmeńską kroimy w paski. Karczochy odcedzamy z płynu, w którym się przechowywały i kroimy pionowo, przez cały karczoch na plasterki. Mozzarellę kroimy w kostkę (lub rozrywamy palcami, wszystko jedno).
Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko, podsypując polentą, po czym przekładamy na blachę. Na wierzchu rozkładamy szynkę, karczochy i mozzarellę, lekko silimy i (za przeproszeniem) pieprzymy, posypujemy listkami tymianku i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na górną półkę na 10 minut mniej więcej, ale trzeba pilnować, bo ser nie powinien się spalić. Pizza piecze się bardzo szybko.
Gotową pizzę kroimy na kawałki i jemy, póki gorąca.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024