Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-z-baklazana-z-anchois

Piure z bakłażana z anchois

Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 bakłażany
cytryna
ząbek czosnku
mały pęczek świeżej kolendry
6 filecików anchois
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Umyte bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 45 minut. Kiedy będą bardzo miękkie i zaczną się zapadać w siebie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Ochłodzone bakłażany kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy wnętrze łyżką. Skórkę i ogonki wyrzucamy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy tyle skórki, by wyszła łyżeczka; wyciskamy sok. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Fileciki anchois osączamy z oliwy na kawałku kuchennego papieru i drobno kroimy. Mieszamy razem, rozgniatając widelcem, miąższ upieczonych bakłażanów, skórkę i sok z cytryny, czosnek, kolendrę, anchois i śmietanę. Kiedy masa będzie względnie jednolita, dolewamy - cały czas mieszając - 4 łyżki oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z arabskim pieczywem lub świeżą bagietką.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024