Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pilaw-turecki-z-rodzynkami

Pilaw turecki z rodzynkami

Prosty ryż z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i cynamonu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
2 kubki ryżu basmati
łyżka orzeszków piniowych
łyżka ciemnych rodzynków (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przyrządzania:
W ciężkim garnku rozgrzewamy 6 łyżek oliwy.
Wsypujemy ryż i orzeszki piniowe i smażymy, mieszając, aż ryż zbieleje.
Dodajemy rodzynki i 3 kubki zimnej wody. Solimy. Dodajemy cynamon i dużo świeżo zmielonego pieprzu, zagotowujemy. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i gotujemy ryż na malutkim ogniu przez kwadrans.
Zdejmujemy garnek z ognia i trzymamy w cieple przez 20 minut - w tym czasie ryż dogotuje się we własnym cieple.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024