Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piers-z-indyka-w-curry-z-krzywymi-orzeszkami

Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami

W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g piersi z indyka
cebula średniej wielkości
łyżka oleju sojowego
laska cynamonu
2 szklanki przecieru z pomidorów (passaty)
150 g jogurtu naturalnego
łyżeczka garam masala
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mielonej kolendry
100 g krzywych orzeszków (nie solonych)
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
garść listków świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mięso szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym kroimy w zgrabne paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i cynamon. Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze z 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy jogurt, garam masalę, kurkumę, kolendrę i łyżeczkę soli. Mieszamy starannie, po czym gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Do rondla wrzucamy mięso i orzeszki, po czym wlewamy dobrze rozmieszane mleko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans - sos powinien zgęstnieć, a mięso być ugotowane na wskroś. Ewentualnie dodajemy jeszcze ciut soli do smaku.
Tuż przed podaniem posypujemy curry świeżą kolendrą, po czym podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024