Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-kurczak-z-cytryna

Pieczony kurczak z cytryną

Ciekawa odmiana niedzielnego pieczonego kurczaka - w mojej ulubionej, cytrynowo-czosnkowej wersji. Do takiego mięsa pasują pieczone ziemniaki, ryż lub kuskus.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ładny kurczak o wadze około 1 1/2 kg
gałązka świeżego tymianku
3 gałązki świeżego estragonu
2 gałązki natki pietruszki
3 listki laurowe
2 cytryny
5 plasterków szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
główka czosnku
50 ml brandy

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Z kurczaka odcinamy nadmiar tłuszczu, po czym myjemy w zimnej wodzie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Osuszamy mięso ręcznikiem papierowym. Środek kurczaka solimy i (za przeproszeniem) pieprzymy. Tymianek, estragon i natkę płuczemy, osuszamy i wkładamy do środka kuraka wraz z jednym listkiem laurowym. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy ściereczką. Jedną z cytryn kroimy na pół, a drugą w cienkie plasterki. Jedną połówkę cytryny wkładamy do wnętrza kurczaka. Plastry szynki parmeńskiej układamy na piersi kurczaka, przetykając pozostałymi listkami laurowymi.. Kurczaka solimy i - pardon - pieprzymy także z wierzchu, po czym nacieramy oliwą z oliwek (jakieś 2-3 łyżki) i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Układamy mięso w brytfannie i przykrywamy pierś (wraz z szynką) kawałkiem folii aluminiowej. Wstawiamy brytfannę na 20 minut do piekarnika, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Zdejmujemy z mięsa folię, a do brytfanny wrzucamy plasterki cytryny i główkę czosnku, podzieloną na ząbki (nieobrane). Pieczemy mięso dalej, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem, przez 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy kurczaka cienkim nożem w najgrubszej części udka - jeśli sok, który wypłynie, będzie przezroczysty, mięso jest upieczone. Jeśli zaś sok będzie różowy, musimy piec kurczaka chwilę dłużej. Wyjmujemy kurczaka z brytfanny i odkładamy na półmisek. Przykrywamy sporym arkuszem folii aluminiowej i zostawiamy w spokoju na kwadrans. Z brytfanny wyjmujemy łyżką cedzakową cytrynę i czosnek. Stawiamy brytfannę na ogniu, wlewamy brandy, mieszamy i podpalamy. Kiedy ogień zgaśnie, wkładamy z powrotem cytrynę i czosnek i chwilę podgrzewamy. Kurczaka kroimy na porcje i podajemy z sosem cytrynowo-czosnkowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024