Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczony-boczek-z-koprem-wloskim

Pieczony boczek z koprem włoskim

W czasach kryzysów trzeba przeprosić się z tańszymi kawałkami mięsa. Szczęśliwie dla smakoszy, surowy boczek jest po upieczeniu znakomity. W tym przepisie ma także delikatnie anyżkowy smak, a to dzięki koprowi włoskiemu w dwu postaciach.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżego boczku (bez kości) ze skórą
łyżka nasion kopru włoskiego
4 ząbki czosnku
spora cebula
2 bulwy kopru włoskiego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy; bardzo ostrym nożem nacinamy skórę i tłuszcz w kratkę lub w równoległe paski. Mięso nacieramy ze wszystkich stron grubą solą (łyżka) i koprem włoskim, a także - za przeproszeniem - pieprzymy.
Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w ósemki.
Koper obieramy z twardych zewnętrznych warstw, przycinamy podstawę i zielone listki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w ćwiartki.
Warzywa wkładamy do brytfanki, a na nich kładziemy boczek, skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika na godzinę.
Po godzinie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut do pół godziny, aż skórka będzie mocno przypieczona i chrupiąca.
Wyjmujemy mięso z brytfanny i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, po czym kroimy w grube plastry.
Z brytfanny wylewamy tłuszcz, warzywa przekładamy na ogrzany półmisek, a obok układamy mięso.
Podajemy z kartofelkami i jeszcze jakimiś warzywami, choćby surówką z kiszonej kapusty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024