Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-warzywa-z-indyjskimi-przyprawami

Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami

Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kmin rzymski
kolendra
kolorowy pieprz
ostre papryczki
oliwa
masło
ziemniaki (mączyste)
marchewka
korzeń pietruszki

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy mieszankę przypraw: 2 łyżeczki całych ziaren kminu rzymskiego,2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu i łyżeczkę pokruszonej suszonej ostrej papryczki wkładamy do moździerza. Rozcieramy tłuczkiem - bardzo teraputyczne zajęcie, sami się przekonacie - aż przyprawy połączą się ze sobą i będą wyglądały, jak grubo mielone. Przyprawy można też zemleć w młynku do kawy, byle nie za drobno! Roztłuczone przyprawy mieszamy z 3 łyżakmi oliwy i 25 g roztopionego masła. 700 g mączystych ziemniaków obieramy i kroimy w kawałki, takie na jeden kęs. Poł kilo niedużych marchewek i pół kilo korzeni pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Warzywa układamy na dużej blasze pojedynczą warstwą. Polewamy mieszanką przypraw i starannie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki warzyw. Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej godzinę, a konkretnie do chwili, gdy warzywa będą złociste i chrupkie. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy, aby warzywa równo się rumieniły. Solimy na samym końcu - dzięki temu warzywa zachowają chrupkość. Podajemy gorące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024