Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczarki-z-kolendra

Pieczarki z kolendrą

Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) malutkich pieczarek
łyżeczka nasion kolendry
oliwa z oliwek
100 ml białego wytrawnego wina
cytryna
ząbek czosnku
gałązka świeżego tymianku
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Pieczarki wycieramy ściereczką z ewentualnego brudu, odcinamy nóżki. Nasiona kolendry rozgniatamy w moździerzu. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy kolendrę i smażymy kilka sekund, wlewamy wino i łyżkę soku z cytryny. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i tymianek. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy pieczarki, mieszamy, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy grzybki, przekładamy je na głęboki półmisek, zaś zalewę gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu. Zredukowaną zalewą polewamy pieczarki i zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Posypujemy garścią siekanej natki pietruszki. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024