Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pesto-z-Trapani

Pesto z Trapani

Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 średniej wielkości pomidory (najlepiej gruntowe)
6 ząbków czosnku
150 g obranych migdałów
duży pęczek bazylii
150 ml oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy z kostkę. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Migdały też grubo siekamy. Do malaksera wkładamy czosnek, bazylię i migdały. Dodajemy 2 łyżeczki grubej soli i miksujemy wszystko na dość gładką masę. Dodajemy pomidory i dalej miksujemy. W trakcie miksowania wlewamy mniej więcej pół szklanki oliwy (extra virgin), aż pesto będzie miało konsystencję... no właśnie, pesto. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024