Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ostra-salsa-z-ananasa

Ostra salsa z ananasa

Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka ananasa w soku własnym (lub 400 g świeżego obranego)
2 czerwone papryczki chilli
4 cebulki dymki
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
2 limetki
łyżka łagodnego proszku curry

Opis przyrządzania:
Ananas odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i nasionka, płuczemy i osuszamy. Drobno siekamy.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plasterki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Z wyszorowanych limetek wyciskamy sok.
Mieszamy razem ananas, chilli, dymkę, imbir, sok z limetek i curry, doprawiając do smaku solą.
Przechowujemy w lodówce pod przykryciem - im dłużej stoi, tym jest ostrzejsza!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024