Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Omlet-z-cukinia

Omlet z cukinią

Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża cukrowa cebula
oliwa z oliwek
2 średniej wielkości cukinie
4 jajka

Opis przyrządzania:
Cebulę drobno siekamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na złoto, często mieszając. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię z cebulą i smażymy przez jedną-dwie minuty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dolewamy 100 ml wody, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cukinia będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy, aż woda wyparuje. Jajka ubijamy lekko widelcem, solimy. Do jajek dodajemy usmażoną cukinię i dobrze mieszamy. Na umytą patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczno-cukiniową i smażymy na średnim ogniu, aż spód będzie ścięty i przyrumieniony. Patelnię zdejmujemy z ognia i wstawiamy na kilka chwil pod opiekacz w piekarniku, żeby góra omletu też się ścięła. Podajemy na gorąco z sałatą lub na zimno jako przystawkę.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024