Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Oliwki-z-cytrusami

Oliwki z cytrusami

Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
słoik zielonych oliwek bez pestek
2 cytryny
pomarańcza
2 łyżki listków świeżego tymianku
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Oliwki starannie odcedzamy na sicie i wkładamy do miski.
Cytrusy szorujemy i wycieramy. 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy kroimy w cienkie plasterki, wybierając pestki. Każdy plasterek kroimy na 4 części. Z reszty owoców wyciskamy sok.
Pokrojone owoce mieszamy z oliwkami, dodajemy tymianek. Z soku z owoców i oliwy (około 200 ml) ukręcamy możliwie jednolity sos, dodajemy go do oliwek i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny co najmniej. Po tych 2 godzinach można je już jeść, ale lepsze są po 2 dniach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024