Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-zurawinowy

Ocet żurawinowy

Zimowy ocet, oryginalnie przyprawiony świeżym chrzanem - używamy do sosu winegret lub też polewamy nim ugrillowaną (lub usmażoną) białą rybę.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 1/4 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
solidna garść świeżych żurawin
kawałek świeżego korzenia chrzanu o długości 5 cm
200 ml (niepełna szklanka) białego dobrego octu winnego
2 łyżki cukru

Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy na sicie, osączamy. Rozgniatamy lekko i wkładamy do sporego słoika.
Chrzan obieramy, myjemy i kroimy w kawałki, dodajemy do żurawin.
Do słoika wlewamy teraz ocet i dodajemy cukier.
Słoik zakręcamy i odstawiamy na co najmniej tydzień.
Używamy do sałatkowych dressingów lub doprawiania rozmaitych dań.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024