Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-jagodowy-z-mieta

Ocet jagodowy z miętą

Smaczny ocet o pięknej barwie czarnych jagód. Doskonały np. w sałatce z kurczakiem na zimno. Możemy też przyprawić nim pieczoną pierś kaczki.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3 szklanki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki białego octu winnego
2 szklanki przebranych czarnych jagód
pęczek świeżej mięty
ewentualnie syrop cukrowy

Opis przyrządzania:
Ocet winny wlewamy do rondla. Dodajemy jagody i 4 gałązki świeżej mięty.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu 5 minut.
Wyjmujemy miętę, a ocet z jagodami przelewamy do wyparzonego słoja. Dodajemy 2-3 gałązki świeżej mięty.
Słój zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce.
Ocet przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy przez kawałek gęstej gazy lub papierowy filtr do kawy.
Jeżeli ocet jest zbyt cierpki, słodzimy go do smaku syropem cukrowym.
Ocet wlewamy w wyparzone buteleczki i zamykamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024