Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ocet-brzoskwiniowy

Ocet brzoskwiniowy

Oryginalny, bladożółty ocet, doskonały do sałatek. Bardzo ładny i elegancki prezent.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 450 ml

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
brzoskwinie z puszki
świeża bazylia
biały ocet winny

Opis przyrządzania:
Do rondla wkłądamy 2 szklanki plasterków brzoskwiń z puszki, odsączonych z zalewy. Dodajemy szklankę białego octu winnego i szklankę liści świeżej bazylii. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ocet jest zimny, przelewamy go przez sitko, brzoskwinie i bazylię usuwamy. Do wyparzonego słoika wkładamy szklankę świeżych liści bazylii. Nalewamy ocet brzoskwiniowy, zamykamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie cedzimy ocet przez kawałek muślinu lub papierowy filtr do kawy. Przelewamy do wyparzonych małych buteleczek i zamykamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024