Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsze-marynowane-gruszki-Ani-Kanabrodzkiej

Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)

To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 szklanki (pół litra) octu 6%
400 g cukru
3 goździki
laska cynamonu
1 kg twardych gruszek

Opis przyrządzania:
Ocet wlewamy do nierdzewnego garnka. Dodajemy cukier, goździki i cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Jeśli są małe, kroimy pionowo na pół - najlepiej przecinając przez ogonek, to bardzo ładnie wygląda - i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli gruszki są spore, kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Najszybciej, jak się da, w miarę obierania owoców, wrzucamy je do wrzącego syropu octowego.
Gotujemy, aż gruszki zmiękną, trzeba jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować!
Gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików i zalewamy wrzącym syropem, z którego usunęliśmy goździki i cynamon.
Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem, a kiedy wystygną, wycieramy i naklejamy nalepki.
Trzymamy w suchym i ciemnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024