Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Najlepsza-tarta-limetkowa-na-swiecie!

Najlepsza tarta limetkowa na świecie!

Tytuł mówi sam za siebie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Słodkie kruche ciasto do tart (cała porcja)
masło do smarowania formy
4-5 dużych limetek
3 duże żółtka
400 g (puszka) słodkiego mleka skondensowanego

Opis przyrządzania:
Robimy Słodkie kruche ciasto do tart i wstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (o średnicy około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Przygotowaną formę wylepiamy ciastem, spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, po czym wstawiamy do piekarnika i pieczemy na ładny złoty kolor.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy limetki w gorącej wodzie i osuszamy.
Na drobnej tarce ścieramy tyle limetkowej skórki, żeby uzyskać pełną łyżkę. Wyciskamy sok - powinno być 150 ml, czyli trochę więcej, niż pół szklanki.
Do miski wkładamy żółtka i skórkę z limetek. Miksujemy ręcznym mikserem przez parę minut, aż żółtka zaczną gęstnieć, po czym dolewamy mleko skondensowane, cały czas miksując. Miksujemy jeszcze przez 5 minut, dolewając pod koniec sok z limetek - masa będzie dość gęsta.
Limetkowo-mleczną masę wlewamy do upieczonej foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - masa powinna zastygnąć, ale się nie przyrumienić.
Wyjmujemy tartę z piekarnika i studzimy. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki, gdzie trzymamy ją do momentu podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024