Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-koziego-twarozku-z-salatka-z-ogorkow

Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków

Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie Grzanki Melba.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 listki żelatyny
cytryna
450 g świeżego koziego twarożku
6 łyżek tartego chrzanu ze śmietaną (ze słoika)
50 ml mleka
szklanka (ćwierć litra) zimnej kremowej śmietanki
2 ogórki sałatkowe
pęczek rzodkiewek
oliwa z oliwek
łyżeczka miodu
garść orzeszków piniowych i koperek do ozdoby

Opis przyrządzania:
Żelatynę kroimy nożyczkami w kawałki i wkładamy do zimnej wody.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Mieszamy razem skórkę z cytryny, 2 łyżki soku, kozi twarożek i chrzan na gładką masę.
Mleko zagotowujemy, dodajemy odciśniętą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy do masy twarożkowej, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut.
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Przekładamy masę do miski, przykrywamy plastikową folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy pestki, po czym kroimy ogórki wzdłuż na cieniutkie plasterki, najlepiej nożykiem do obierania warzyw. Wkładamy paski ogórków na sitko, solimy i odstawiamy na pół godziny.
Rzodkiewkom odcinamy listki i korzonki, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
Ukręcamy sos z 4 łyżek oliwy, reszty soku cytrynowego, miodu, soli i pieprzu.
Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły. Koperek myjemy i dzielimy na "piórka".
Ogórki odciskamy z wody, mieszamy z rzodkiewkami i sosem.
Mus z koziego twarożku formujemy w zgrabne porcyjki - najlepiej przy pomocy dwu łyżek zanurzonych uprzednio we wrzątku.
Na jednym dużym półmisku lub na 6 talerzykach układamy zgrabne kupki sałatki i porcje musu. Posypujemy orzeszkami i ozdabiamy koperkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024