Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-bakaliowo-bezowy

Mazurek bakaliowo-bezowy

Mazurek bakaliowo-bezowy pozwala na pozbycie się dużej ilości białek, pozostałych od ciasta na baby, a nic tak nie utwierdza nas w dobrym humorze, jak poczucie własnej zabopiegliwości w okresie szczególnych świątecznych wydatków...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 białek
6 czubatych łyżek cukru
6 łyżek mąki kartoflanej
400 g rozmaitych bakalii (migdały
orzechy
skórka pomarańczowa
rodzynki)
suchy wafel

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier, po jednej łyżce na raz, oraz 4 łyżki mąki kartoflanej. Bakalie grubo siekamy i przesypujemy resztą mąki kartoflanej. Delikatnie mieszamy z białkami. Wykładamy na suchy wafel i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, wyjmujemy i studzimy. Uwaga - przy krojeniu lepi się trochę do noża.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024