Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Marcepanowe-rogaliki

Marcepanowe rogaliki

Śliczne i pyszne - małe rogaliki z masą marcepanową, z końcami zanurzonymi w polewie z czarnej czekolady. Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczne ciasteczka.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 50 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
120 g gotowej masy marcepanowej
laska wanilii
2 żółtka
50 g cukru pudru
175 g miękkiego masła
150 g mąki
100 g mielonych migdałów
150 g ciemnej czekolady
łyżeczka oleju migdałowego (nie olejku)

Opis przyrządzania:
Marcepan ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy i wkładamy do miski miksera. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i wyskrobujemy ze środka czarne, lepkie pesteczki, które dodajemy do marcepanu. Dodajemy żółtka, przesiany cukier puder, szczyptę soli i masło, pokrojone w kawałeczki. Miksujemy, aż wszystko się wymiesza, po czym dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy mikserem na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy 2 wałki i każdy zawijamy w plastikową folię. Wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blachę ciasteczkową wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Każdy wałek kroimy na 25 kawałków równej wielkości. Z każdego kawałka toczymy wałeczek, grubszy w środku, a cieńszy na końcach. Wałeczki formujemy w rogaliki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut - rogaliki powinny być bladozłote. Upieczone ciasteczka przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do wystygnięcia - gorące ciasteczka są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski, dodajemy olej migdałowy (czekolada będzie ładnie błyszczeć, ale nie jest to konieczne)) i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody. Co jakiś czas czekoladę mieszamy, a kiedy będzie zupełnie płynna, gasimy ogień pod garnkiem. Końce rogalików zanurzamy w płynnej czekoladzie, odkładamy na metalową kratkę i zostawiamy w spokoju, aż czekolada zastygnie. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej ciasteczkowej puszce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024