Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Linguine-z-lososiem-w-sosie-limetkowym

Linguine z łososiem w sosie limetkowym

O, to jest danie z typowej fusion cuisine. Sos śmietanowo-limetkowy, różowe kawałki świeżego łososia i do tego makaron. Ale to jest bardzo smaczne i solidne danie, nie ma więc żadnego powodu, by obruszać się na ponadnarodowe łączenie składników...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g filetów z łososia bez skóry
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
łyżeczka mąki
150 ml wywaru warzywnego
limetka
300 g linguine
150 g gęstej śmietany
żółtko
4 gałązki świeżej melisy

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę średniej wielkości (na jeden kęs).
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki ryby i smażymy na sporym ogniu, aż się zarumienią. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na bok.
Na tłuszcz po smażeniu łososia wsypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, na małym ogniu. Po trochu dolewamy wywar, gotujemy 5 minut.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę (tylko zieloną warstwę), wyciskamy sok. Skórkę i 2-3 łyżki soku dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, "wkręcamy" makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śmietanę i surowe żółtko starannie roztrzepujemy widelcem.
Melisę płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i kroimy je w cienkie paski.
Do sosu wkładamy łososia, a kiedy się zagrzeje, dolewamy mieszankę śmietanowo-żółtkową. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Dodajemy melisę.
Makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024