Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Lane-kluski

Lane kluski

"Dziecinny" dodatek do wszystkich czystych zup: rosołów, pomidorowej, koperkowej...

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
60 g mąki
2 jajka

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do kubeczka i dodajemy trochę soli. Wbijamy jajko i mieszamy widelcem na gładkie ciasto. Ubijamy kilka minut, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Nastawiamy garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wlewamy ciasto przez lejek: trzymamy lejek nad wodą, wlewamy do niego ciasto na kluski i poruszamy lejkiem koliście nad powierzchnią wody. Ciasto będzie się wówczas wylewało cienkim strumyczkiem, tworząc kluseczki właściwej wielkości. Wodę z kluseczkami mieszamy - ciasto porozrywa się wówczas na mniejsze kawałki - po czym odcedzamy. Lane kluski podajemy do rosołu i czystych zup (np. pomidorowej).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024