Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-ze-stacji-kolejowej-w-Rangunie

Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie

Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Birma

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru o długości 3 cm
2 ostre czerwone papryczki
2 łyżki cukru
5 łyżek soku z limetki
3 łyżki sosu rybnego
olej z orzeszków ziemnych
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, obieramy z resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kostkę na jeden kęs. Czosnek obieramy i wyciskamy w prasce. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Mieszamy razem czosnek, imbir, papryczki, cukier, sok z limetek i sos rybny, aż cukier się rozpuści. Mięso kurczaka wkładamy do miski, lekko solimy i polewamy łyżką sosu. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. W woku rozgrzewamy pół szklanki oleju. Wrzucamy mięso - nie całe naraz, trzeba to zrobić porcjami - i smażymy na ciemnozłoty kolor, mieszając. Usmażone mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Sos przelewamy do miseczki i stawiamy na dużym talerzu. Dokoła kładziemy usmażone mięso, przetykając je gałązkami kolendry.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024