Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-z-kardamonem

Kurczak z kardamonem

Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spory kurczak
3 limetki
10 strączków kardamonu
kawałek świeżego imbiru o długości około 3 cm
2 ząbki czosnku
skąpa łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżka kurkumy
pieprz cayenne
125 g gęstego jogurtu naturalnego
2 cebule
75 g masła
goździk
szklanka wywaru z kurczaka
mały pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 6 kawałków. Zdejmujemy skórę i nadmiar tłuszczu. Limetki myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej limetki ścieramy na drobnej tarce skórkę. Z tej limetki i z jeszcze jednej wyciskamy sok, którym skrapiamy kawałki kurczaka. Kardamon roztłukujemy w moździerzu i wyjmujemy nasionka, które są w środku każdego strączka. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Mieszamy razem skórkę z limetki, kardamon, imbir, czosnek, kmin rzymski, kurkumę, sporą szczyptę cayenne i jogurt na jednolitą pastę. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na co najmniej 3 godziny (do 12 godzin). Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Na głębokiej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy goździk i cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie złota. Z mięsa ocieramy marynatę (ale jej nie wyrzucamy!). Wkładamy kawałki mięsa na patelnię z cebulą i osmażamy przez kilka minut na średnio małym ogniu; kilka razy obracamy. Wlewamy wywar z kurczaka i dodajemy marynatę. Mieszamy i patelnię częściowo przykrywamy. Dusimy kurczaka na małym ogniu przez 30 minut. Kiedy mięso się dusi, kroimy ostatnią limetkę w cienkie plasterki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki. Próbujemy sos, czy dość słony, po czym przekładamy kurczaka wraz z cebulą na ogrzany półmisek. Polewamy sosem i ozdabiamy plasterkami limetki i listkami kolendry. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024