Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-meksykanski-w-chrupiacej-polencie

Kurczak meksykański w chrupiącej polencie

Bardzo ciekawe danie o południowoamerykańskich korzeniach. Podajemy z pieczoną papryką, guacamole, grillowaną kukurydzą...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki mielonego Annato
łyżeczka mielonego angielskiego ziela
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonego oregano
4 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
3 łyżki soku z grejpfrutów (ale jeśli mamy cytrynę - to też może być)
oliwa z oliwek
garść mąki
jajko (lub 2)
sucha polenta do panierowania

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy, usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek. Wkładamy mięso do plastikowego pudełka lub szklanej miski i nacieramy wszystkimi przyprawami: annato, zielem, kminem i oregano.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z płaską łyżeczką soli i miodem. Dodajemy sok z grejpfruta lub cytryny i łyżkę-dwie oliwy, mieszamy i polewamy dokładnie wszystkie kawałki mięsa. Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso osuszamy delikatnie papierem kuchennym (chodzi o to, żeby nie były mokre, ale żeby jednak nie zetrzeć z nich przypraw. Obtaczamy piersi najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w polencie. Układamy w żaroodpornej formie, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Mięso jest upieczone, kiedy po nakłuciu nożem wypuszcza z siebie sok przezroczysty, a nie różowy. Odstawiamy piersi na 5 minut, po czym kroimy w plastry (jeśli kolacja bardziej formalna) lub podajemy w całości (jeśli żywimy rodzinę lub znajomych).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024