Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kurczak-marynowany-w-jogurcie

Kurczak marynowany w jogurcie

Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 nóżki z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
cytryna
1/2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
łyżka nasion kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Nóżki dzielimy na pałki i podudzia. Wyjmujemy kości i zdejmujemy skórkę. Mięso myjemy, osuszamy i spłaszczamy (tłuczkiem do mięsa, ale delikatnie), żeby kawałki miały podobną grubość. Wkładamy do miski i solimy ze wszystkich stron.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok.
Mieszamy razem jogurt, czosnek, sok z cytryny i kmin rzymski. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Marynatą polewamy mięso i odstawiamy na pół godziny.
Odsączamy kawałki kurczaka z nadmiaru płynu i grillujemy na węglu drzewnym po 8-10 minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni i będzie upieczone do samego środka.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024