Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kruche-ciasto-cynamonowe

Kruche ciasto cynamonowe

Bardzo smaczne ciasto dla wielbicieli cynamonu - doskonałe do amerykańskiej pumpkin pie, ale także i do rodzimej szarlotki.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
350 g zwykłej mąki
2 łyżeczki mielonego cynamonu
75 g cukru
200 g zimnego masła
2 jajka

Opis przyrządzania:
Mąkę i cynamon przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier, mieszamy. Masło kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Jedno całe jajko i jedno żółtko mieszamy razem. Palcami wcieramy masło w mąkę, a kiedy zaczną powstawać grudki, dodajemy roztrzepane jajko z żółtkiem. Siekamy nożem, aż zacznie powstawać ciasto. Szybko zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Toczymy z ciasta kule i spłaszczamy ją ręką na gruby placek. Zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 20 minut. Dalej postępujemy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024