Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krewetki-w-sosie-szafranowym

Krewetki w sosie szafranowym

Bardzo szybkie danie w hiszpańskim stylu - krewetki duszone w białym winie, z czosnkiem, szafranem i nasionami kopru włoskiego. W zależności od pogody i nastroju możemy je podać na ciepło lub zimno - w pierwszym przypadku podprawiamy sos niedużą ilością gęstej śmietany.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg sporych krewetek
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
łyżka nasion kopru włoskiego
szklanka wytrawnego białego wina
opakowanie szafranu
1/2 szklanki gęstej śmietany (ewentualnie)

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy (jeśli były mrożone), obieramy ze skorupek (pozbawiając przy okazji główek) i usuwamy czarne "żyłki" biegnące wzdłuż grzbietów. Starannie płuczemy i osuszamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Natkę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Spory garnek stawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy nasiona kopru i prażymy chwilę, mieszając, aż zaczną ładnie pachnieć. Wlewamy wino, dodajemy czosnek i szafran oraz pół łyżeczki soli. Zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut, żeby wino nieco się zredukowało.
Wkładamy krewetki, garnek przykrywamy i gotujemy, aż krewetki zrobią się jednolicie różowe - czyli jakieś 3-4 minuty.
Jeśli chcemy podać krewetki na ciepło, dodajemy śmietanę i starannie mieszamy, aż powstanie jednolity sos; jeśli zaś wolimy przystawkę na zimno lub letnio, to po prostu całość studzimy i wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Tak, czy owak, tuż przed podaniem dodajemy natkę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024