Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kremowe-piure

Kremowe piure

Ten sposób przygotowania piure ziemniaczanego spotkałam tylko na Wyspach Brytyjskich. Ma bardzo gładką konsystencję, właśnie kremową, i jest mniej zwarte, niż nasze. Tak, wiem, że w przepisie jest dużo masła i śmietanki, ale kurczę, czasem naprawdę warto!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg sypkich białych ziemniaków
1/2 szklanki (125 ml) pełnego mleka
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej
100 g masła

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy i starannie myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w kawałki - powiedzmy na ćwiartki. Wkładamy ziemniaki do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 20-30 minut, w zależności od gatunku ziemniaków. Tak, czy owak, powinny być zupełnie miękkie, kiedy nakłuje się je widelcem lub nożem. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i stawiamy na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Trzeba uważać, żeby ziemniaczki nie zaczęły przywierać. W drugim garnku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Gorącą mieszankę mleka i śmietanki wlewamy do ziemniaków i rozbijamy ręcznym mikserem (końcówki takie, jak do ubijania białek lub śmietany) na wolnych obrotach na gładką masę. W czasie ubijania dodajemy masło pokrojone w kawałki. Kiedy piure jest już zupełnie gładkie, a masło się rozpuściło, solimy do smaku. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024