Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-serowy-z-gruszka

Krem serowy z gruszką

Krem z twarożku i roqueforta podajemy w małych kieliszkach na przystawkę. Możemy także potraktować go jako deser, zwłaszcza dla tych gości, którzy nie uznają słodyczy.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora gruszka
cynamon mielony
200 g twarożku typu Philadelphia
100 g roqueforta
1/2 szklanki śmietanki 18%
orzechy włoskie do ozdoby

Opis przyrządzania:
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, dodajemy szczyptę cynamonu i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puści sok. Możemy ewentualnie dodać szczyptę cukru, zwłaszcza, jeśli gruszka nie była zbyt słodka. Kiedy kostki zmiękną, zdejmujemy z ognia i rozdzielamy między 4 szklaneczki lub kieliszki, odcedzając z soku.
Twarożek wkładamy do miski i rozcieramy na gładki krem. Dodajemy pokruszony roquefort i mieszamy, najlepiej mikserem, na gładką masę, dolewając po trochu śmietankę. Doprawiamy do smaku solą (mało) i pieprzem (dużo) i rozdzielamy między szklaneczki z gruszką.
Kilka orzechów włoskich grubo siekamy i tuż przed podaniem posypujemy wierzch kremu.
Dobrze było podać różne surowe warzywa do pogryzania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024