Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Krem-Celeste

Krem Celeste

Elegancki, orzeźwiający krem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Doskonały deser na upalne dni, znakomicie pasuje do wszelkich letnich owoców. W zimie najlepszym dodatkiem będzie sałatka z pomarańczy lub plasterki kiwi.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki (pół litra) śmietanki kremówki
szklanka cukru
2 szklanki kwaśnej śmietany
koniak (może też być brandy lub sherry)

Opis przyrządzania:
Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na kwadrans do napęcznienia.
W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietanka niemal się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Dolewamy kwaśną śmietanę i starannie mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem na małych obrotach (żeby nie chlapało).
Dolewamy 2 łyżki koniaku, brandy albo słodkiego sherry. Mieszamy i wlewamy do 8 miseczek lub do większej formy.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Miseczki z deserem zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie, przykrywamy talerzem, odwracamy i delikatnie wytrząsamy.
Podajemy z ulubionymi owocami - doskonale sprawdzają się truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, ale też świeże brzoskwinie, mango lub kiwi.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024