Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-z-lososia-z-sosem-chrzanowym

Kotlety z łososia z sosem chrzanowym

Ekspresowa ryba dla dwojga.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
chrzan ze słoika
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
łyżka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
2 kotlety ze świeżego łososia (czyli grube dzwonka)
masło
ząbek czosnku
cytryna w ćwiartkach do przybrania

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem czubatą łyżkę tartego chrzanu, kwaśną śmietanę, majonez i szczypiorek. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny (jeśli chrzan ze słoika nie był zbyt kwaśny). Łososia myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i solimy Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki i kładziemy rybę. Smażymy na średnim ogniu mniej więcej 5 minut z każdej strony. Posypujemy pieprzem i natychmiast podajemy z sosem chrzanowym, ozdobioną ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024