Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kotlety-schabowe-z-grilla-z-imbirem

Kotlety schabowe z grilla z imbirem

Jak to zwykle z daniami z grilla bywa, marynujemy mięso w przeddzień grillowania. Potem wystarczy tylko szast-prast na ruszt i kolacja gotowa.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kotlety schabowe z kostką
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
3 ząbki czosnku
czerwona papryczka chilli
łyżka chińskiej przyprawy "pięć smaków"
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu (trochę zostawiamy, żeby kotlety po upieczeniu były soczyste) i układamy pojedynczą warstwą w płaskim naczyniu.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pesteczek, myjemy, osuszamy i siekamy.,br> Mieszamy razem imbir, czosnek, papryczkę, przyprawę "pięć smaków", miód, sos sojowy i olej sezamowy na gładką masę. Polewamy kotlety, przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na noc do lodówki.
Kotlety grillujemy nad średnio gorącymi węglami po 8-10 minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą.
Pilnujemy, żeby nie przypalić!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024