Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Koper-wloski-z-gruszkami-nashi-salatka

Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka)

Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dorodne bulwy kopru włoskiego
sok z połowy cytryny
garść wyłuskanych orzechów włoskich
2 gruszki nashi
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Koper włoski obieramy z zewnętrznych, twardych warstw. Odcinamy podstawę i zielone "puchate" listki. Starannie płuczemy, osuszamy i kroimy najpierw pionowo na pół, a potem w tak cienkie plasterki, jak tylko się da. Lekko solimy, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Włoskie orzechy grubo siekamy, podpiekamy na suchej patelni - powinny zacząć ładnie pachnieć i lekko się zazłocić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gruszki myjemy, osuszamy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy ze skórki. Przygotowane cząstki kroimy w cienkie plasterki i delikatnie mieszamy z koprem włoskim, skrapiając przy okazji oliwą z oliwek (ze 2-3 łyżki wystarczą) i posypując czarnym pieprzem prosto z młynka.
Sałatkę przekładamy na ładny talerz i posypujemy orzechami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024