Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kompot-surowy-z-pomaranczy-i-jablek

Kompot surowy z pomarańczy i jabłek

Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 soczyste pomarańcze
2 zielone jabłka
100 g cukru
cytryna

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białym albedo. Owoce kroimy horyzontalnie w plastry, a potem każdy plaster na 4 części. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki. W szklanej misce układamy warstwę pomarańczy, posypujemy cukrem, potem warstwę jabłek, posypujemy cukrem i tak dalej, aż ułożymy wszystkie owoce. Z wyszorowanej cytryny wyciskamy sok. Polewamy nim sałatkę, po czym miskę przykrywamy. Odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Cukier powinien się rozpuścić, a owoce puścić sok. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024