Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kolanka-zapiekane-z-warzywami-i-anchois

Kolanka zapiekane z warzywami i anchois

Smaczna i sycąca zapiekanka z południowymi warzywami. Anchois dodają charakteru.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
300 g makaronu kolanka (lub innych krótkich form)
2 dojrzałe pomidory
bakłażan średniej wielkości
strąk zielonej papryki
mała ostra papryczka (zielona lub czerwona)
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
puszeczka filecików anchois w oliwie
250 g (ćwierć kilo) mozzarelli

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory w grubą kostkę. Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, odrzucając ogonek. Paprykę i papryczkę kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne i ogonki, starannie płuczemy i kroimy w kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy wszystkie warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, potem zaś zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy jeszcze 10 minut. W tym czasie myjemy i siekamy szczypiorek, odcedzamy anchois i kroimy je w kawałki. Mozzarellę osączamy z serwatki i kroimy w kawałki. Makaron odcedzamy, mieszamy z warzywami, szczypiorkiem i anchois, doprawiamy do smaku solą (pewnie nie będzie trzeba) i pieprzem, po czym przekładamy do formy do zapiekania. Na wierzchu rozkładamy mozzarellę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut - ser powinien się rozpuścić i przyrumienić. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024