Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kir

Kir

Jeden z najsłynniejszych aperitifów na świecie, którego autorstwo przypisywane jest merowi Dijon o nazwisku Kir.

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 ml likieru z czarnej porzeczki (cassis)
białe wytrawne wino (Bourgogne Aligote)

Opis przyrządzania:
Do kieliszka do białego wina wlewamy likier z czarnej porzeczki. Dopełniamy zimnym białym wytrawnym winem z Burgundii - klasycznie Bourgogne Aligote. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024