Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kawa-bardzo-mrozona

Kawa bardzo mrożona

Napój-deser dla wielbicieli kawy białej i słodkiej. A takich jest całkiem sporo...

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 ml bardzo mocnego espresso (najlepiej z włoskiego ekspresu)
mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
szklanka kremowej śmietanki
łyżka mielonej kawy

Opis przyrządzania:
Espresso studzimy i mieszamy z mlekiem skondensowanym. Dolewamy połowę śmietanki. Przelewamy napój do wysokich szklanek i wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny. Wyjmujemy szklanki kwadrans przed podaniem, zaś tuż przed podaniem ubijamy resztę śmietanki. Każda porcję ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypujemy (artystycznie) mieloną kawą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024