Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalmary-duszone-w-czerwonym-winie

Kalmary duszone w czerwonym winie

Danie, które nie sprawia żadnego kłopotu - kawałki kalmarów duszą się w czerwonym winie same, bez naszego udziału. Kawałki cefalopodów w ciemnym od wina sosie podajemy z ryżem, ciepłym i chrupiącym chlebem albo wstążkami makaronu. Do picia - to samo wino, którego użyliśmy do gotowania. Uwielbiam.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dużych kalmarów (oczyszczonych)
5 dorodnych ząbków czosnku
oliwa z oliwek
1 i 1/2 szklanki (razem 375 ml) dobrego czerwonego wina (może być szlachetniejsze Beaujolais lub Cotes du Rhone)
3 gałązki świeżego tymianku
garść listków natki

Opis przyrządzania:
Kalmary najprościej kupuje się w postaci zamrożonej - w tym przypadku wybieramy całe korpusy, a nie kalmary już pokrojone w pierścienie. Zwierzątka rozmrażamy (np. w zimnej wodzie), płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki - takie poręczne do jedzenia.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i smażymy, mieszając, aż zacznie się lekko rumienić.
Wrzucamy kalmary i smażymy jeszcze chwilkę, po czym wlewamy wino. Dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy kalmary na małym ogniu przez 3 kwadranse do godziny - powinny być zupełnie miękkie.
Rondel odkrywamy, odławiamy tymianek. Jeśli sosu jest jakoś dużo, redukujemy chwilę na dużym ogniu.
Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy.
Kalmary posypujemy natka i zaraz podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024