Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalafior-z-migdalami

Kalafior z migdałami

Zapiekanka ta świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kotletów z kurczaka, ale jest na tyle solidna, że może także występować solo (lub w duecie z zieloną sałatą).

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ładny kalafior o wadze około 800 g
3 łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
400 ml mleka
gałka muszkatołowa
200 g sera fontina
50 g świeżo startego parmezanu
50 g płatków migdałowych
koperek do przybrania

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kalafior dzielimy na różyczki mniej więcej równej wielkości i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy kalafior do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Starannie osączamy na sicie. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez minutę. Dolewamy po trochu mleko, nadal mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. "Bąbelkujemy" sos 5 minut na małym ogniu. Żaroodporną formę smarujemy niedużą ilością pozostałego masła. Wkładamy kalafior i polewamy przygotowanym beszamelem. Fontinę kroimy w kawałeczki i rozkładamy na kalafiorze. Posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, po czym włączamy w piekarniku opiekacz i czekamy, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni (w zależności od opiekacza potrwa to od minuty do 3). Gotowe danie ozdabiamy piórkami koperku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024