Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kalafior-z-imbirem

Kalafior z imbirem

Oryginalny sposób na kalafior - znakomity do mięsa z grilla lub patelni.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały kalafior
2 czerwone cebule
kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
oliwa z oliwek
100 ml wywaru warzywnego (Wywar warzywny)

Opis przyrządzania:
Kalafiorowi odcinamy liście i łodygę, dzielimy na małe różyczki i starannie płuczemy na sicie.
Cebule obieramy, kroimy wzdłuż na pół, a potem w dość cienkie plasterki.
Imbir obieramy i drobno siekamy.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kalafior i cebulę i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy imbir i smażymy dalej, jakieś 8-10 minut. Wlewamy wywar warzywny i podduszamy jeszcze chwilę (kalafior powinien być jeszcze lekko twardawy). Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Podajemy do mięsa z grilla lub smażonego panierowanego sera (Ser smażony).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024