Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Kaczka-na-patyczkach

Kaczka na patyczkach

Naprawdę znakomite małe szaszłyczki z piersi kaczki, posypane zrumienionym sezamem. Bardzo dobre na przystawkę, na przykład z jakąś azjatycką sałatką (Niby- azjatycka sałatka z rzodkiewką). Równie dobrze sprawdzają się jako ciepła zakąska na stojących przyjęciach, trzeba tylko podać jakiś słodko-kwaśny sos do maczania.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 piersi z kaczki
2 łyżki płynnego miodu
łyżka sosu sojowego
sok z połowy limetki
olej słonecznikowy
olej sezamowy
łyżka ziaren sezamu

Opis przyrządzania:
Z kaczki zdejmujemy skórę, mięso myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kawałki o boku około 2 cm (większe trudniej będzie zjeść za jednym zamachem). Mieszamy miód, sos sojowy i sok z limetki na jednolity sos i mieszamy starannie z mięsem. Odstawiamy na co najmniej pół godziny (może być i na noc).
W tak zwanym międzyczasie wsypujemy sezam na teflonową patelnię i prażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Odstawiamy na bok.
Kawałki kaczki nawlekamy na krótkie płaskie patyczki, po 3 na każdy patyczek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju słonecznikowego i łyżeczkę oleju sezamowego. Na gorący tłuszcz wkładamy po kilka patyczków (szaszłyki nie powinny się zbyt tłoczyć) i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Usmażone szaszłyczki zdejmujemy na talerz i posypujemy ziarnem sezamowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024