Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jarzynka-z-czerwonej-papryki-i-fasolki-szparagowej

Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej

Kolorowy dodatek do pieczonego drobiu, kotletów schabowych lub mielonych; pasuje także do ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kilo zielonej fasolki szparagowej
2 duże czerwone papryki
migdały
mała cebula
1/2 szklanki posiekanych migdałów
masło
2 łyżki świeżego majeranku

Opis przyrządzania:
Fasolkę obieramy z ogonków i - ewentualnych - wąsów. Paprykę kroimy w cienkie paski. Małą cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Migdały podpiekamy na suchej patelni, często mieszając, aż zrobią się złociste. Fasolkę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 5 minut, osączamy. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, podsmażamy w nim paprykę i cebulę około 10 minut. Dodajemy drugą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści – wrzucamy fasolkę i migdały. Dodajemy 2 łyżki posiekanego świeżego majeranku. Podgrzewamy wszystko dobrze (mniej więcej 5 minut) i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024