Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jarzynka-z-cukinii-we-wloskim-stylu

Jarzynka z cukinii we włoskim stylu

Maleńkie cukinie duszone z gremolatą. Dobre do kurczaka lub białej ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 maleńkich cukinii (do 10 cm długości)
oliwa z oliwek
2 cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku

Opis przyrządzania:
Cukinie gotujemy w posolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i wrzucamy do miski z bardzo zimną wodą. Gdy wystygną, osuszamy i dzielimy wzdłuż na pół, po czym smarujemy oliwą - 2 łyżki. Połówki cukinii układamy na półmisku i posypujemy gremolatą. W tym celu ścieramy skórkę ze sparzonych cytryn i mieszamy z siekaną natką pietruszki i 2 usiekanymi ząbkami czosnku. Posypujemy solą i pieprzem. Podajemy do pieczonego drobiu lub ryby.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024