Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-tunczykiem

Jajka z tuńczykiem

Przystawka typu "ratuj się kto może", ale w dobrym stylu. Ot, przyszli goście, zasiedzieli się chwilkę i coś by teraz zjedli. A tu zakupy dopiero w planie...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
puszka tuńczyka w oliwie
łyżka soku z cytryny
łyżka proszku curry (Madras)
łyżka dobrego majonezu
12 listków pietruszki
sałata do podania

Opis przyrządzania:
Jajka wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 8 minut i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyjmujemy żółtka i wkładamy do miski. Tuńczyka odsączamy na sitku. Żółtka i tuńczyka miksujemy na jednolitą masę, dodając sok z cytryny, curry i majonez. Masę tuńczykową nakładamy kopiasto w białka i ozdabiamy każdą połówkę jajka listkiem pietruszki. Układamy jajka na liściach sałaty i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024